TASARIMDA RENK UYUMUNU NASIL BULURUM ?



Renk uyumu özellikle logo, web tasarımı, afiş veya banner gibi grafik tasarım alanının ucundan kıyısından ilgilenen herkesin en büyük sorunlarından biridir. Benimde sürekli başıma gelen ve kendime hoş görünen renk uyumu, diğer insanların çoğu için berbat görünmekte. Ya da mouse imlecim o renk paleti üzerinde dolanır da dolanır ama bir türlü o istediğim uyumu yakalayamaz.

Bu tip sorunlardan kurtulmak için yakın zamanda bulduğum ve uyguladığım harika bir yöntemi hem gösterip hem de açıklayacağım. Öncelikle tasarım sırasında "o" an gözüme hoş gelen renk uyumu alışkanlığımdan kurtuldum. Ardından bu işin bilimsel yönünü araştırmaya başladım. 

Aşağıda verdiğim renk paletleri algı ve optik alanında bilimsel olarak hazırlanmış ve insanların çoğundaki algının hangi renk uyumuna olumlu tepki verdiğine yönelik test edilip yapılmıştır. Her bir paleti bir bütün olarak düşünüp, yüzdesel olarak bölebilirsiniz.

Örneğin her bir paleti %100'lük bir parça olarak düşünüp, şu koddaki kırmızı renkten %35 şu koddaki sarıdan %65 kullanırsam uyum olur gibi. Bu arada bazı çok kullanılan renklerin uyum paletlerini ekledim. Her bir renk için eklemek baya yorucu. Farklı renklerinde paletlerini isteyen olursa yorumlardan cevap verebilirim.



















Bunu paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Bir Bilgi Bir Yorum. Designed by OddThemes