ALTIN TAHVİLİ NEDİR ? ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI ALINIR MI ?

Az önce Ziraat Bankasının açıkladığı "Altına Dayalı Kira Sertifikası / Altın Tahvili" sistemini oturup güzelce inceledim ve kararımı verdim. Sistem oldukça cazip durmakta ve gerçekten de yastık altında altını bulunup da değerlendirmek isteyenler için kaçırılmaz fırsat diyebilirim. Gelelim sistemi bu kadar cazip yapan şeyler nelerdir ?




  • Öncelikle üzülerek söylemeliyim ki sistem sadece 22 ve 24 ayar altınları kapsamakta. Ayrıca altın takılar gibi üzerinde değerli dahi olsa bile taş bulunmasını kabul etmemekteler.
  • Altın tahvili almanın minimum bir sınır yok. Yani gidip çeyrek altınınızı dahi yatırım olarak kullanabilirsiniz. Bu arada altınların vergisi % 0. Yani devlet vergi almıyor.
  • Altına dayalı kira sertifikası olayı ise oldukça basit. Yatırdığınız altının 6 ayda bir size kira getirisi olmakta. Bu da %1.20 olarak belirlenmiş. Yani yıllık getiri oranı %2.40. Burada ek bir bilgi vermem gerek. Altına Dayalı Kira Sertifikası olan kira,  Altın Tahvili olan kupon getirisi almakta. Merak etmeyin ikisi de aslında aynı ve oranları da aynı.
  • Yalnız yatırdığınız altını ihraç süresine kadar çekemezsiniz. Telaşa gerek yok. Çünkü oda altını yatırdıktan sonraki ilk bir hafta demek oluyor. Yani 1 haftalık ihraç süresi dolduktan sonra vazgeçip altınınızı alabilirsiniz. Fakat sistemden çok erken çıktığınız için toplam altın değerinizin %1.5'i kadar iskonto masrafı alınır.
  • "E peki ben altınımı iskontosuz nasıl geri alacağım." derseniz de. Yukarıda bahsettiğim ihraç tarihinden sonraki 91. günde iskontosuz altınınızı çekebilirsiniz. yani toplamda 3 ay 1 haftalık süreç sonunda kayıpsız şekilde altınınızı alabilirsiniz.
  • Altına Dayalı Kira Sertifikası / Altın Tahvili sisteminde vade tarihine kadar yani net 2 yıl boyunca tahvil veya sertifikalarına dokunmazsa 2. yılın sonunda altınlarının o güne kadar getirdiği kira ve kupon gelirlerinin yanı sıra, altının o günkü satış fiyatı değeri ile altınlarını bozdurabilecekler. Örneğin 500 liralık altın 2 sene sonra 600 lira oldu. Hem o aradaki 100 lirayı alacaksınız hem de kupon/kira gelirini de üstüne katıp alacaksınız.
  • "Yok arkadaş bana o kira ya da kupon geliri yeter. Ben altınımı bozdurmadan geri almak istiyorum." derseniz de yine 2. senenin sonunda gidip altınınızı alabilirsiniz. Örneğin 20 çeyrek altın verdiyseniz yine 20 çeyrek altınınızı alıp ayrıyeten de kira/kupon gelirinizi de Türk Lirası olarak alacaksınız.
Kısaca sistem böyle. Uzun süreli kıyıda köşede birikmişi olan yada altını bulunanlar için güzel fırsat. Malum günümüz şartlarında Türk Lirasının ne olacağı belli değil. Altın alıp sisteme koymak kısa-orta vade için gayet uygun gözükmekte. Ne diyelim, onuda parası bol olan düşünsün.

Bunu paylaş:

Yorum Gönder

 
Copyright © Bir Bilgi Bir Yorum. Designed by OddThemes